Chimichurri

Eerst met de deur in huis vallen: wat volgt, blijkt géén chimichurri te zijn. Enig opzoekingswerk leerde mij dat dé basisingrediënten (stijl “ons kookboek”) van deze Argentijnse saus bestaan uit: verse peterselie, gedroogde oregano, chilipeper, look, olijfolie en (een beetje) azijn.

Argentijnse bronnen (onder andere hier) beweren dat een saus zonder deze of met méér ingrediënten bezwaarlijk de naam chimichurri mag dragen. Dat is rekenen zonder wij Belgen, kunstenaars in het verbasteren van andermans recepten (cfr “onze” spaghetti bolognese, die in Italië enkel de cardiologen gelukkig maakt).

Niettemin, hieronder graag mijn versie van wat géén chimichurri pleegt te zijn, maar die jouw lente en zomer toch wel zou moeten opvrolijken:

  • 1 geroosterde en ontvelde puntpaprika
  • 2 ontpitte rode chilipepers
  • 2 sjalotten (vervangt de azijn, zorgt voor zuur én krokant. njammie)
  • 1 bos peterselie
  • 1 bosui (lente ui)
  • Kwaliteitsvolle olijfolie, zoals de Arbequina Extra Vergine (dat is toch wat de fles mij belooft). Je kan ook zelf je olijfolie halen hier, hier of hier. De bereiding zal enkele dagen langer duren, maar dit zijn trips waar je wel een stuk vrolijker van wordt.
  • 1 paar bokshandschoenen

Alles in heel fijne brunoise snijden en goed mengen. De mix in een pot (bvb weckpot) een thuis geven en olijfolie toevoegen tot alles nét onder staat. Kees is klaar. Dit kan een weekje in de koelkast bewaard worden (bij gebruik tijd geven om op kamertemperatuur te raken, dan vloeit de olie weer smeuïg).
In de ideale wereld laat je dit een (half) dagje intrekken vóór gebruik.

Wanneer gebruiken?

  • Argentijnen gebruiken dit bij de Asado. Een côte-à-l’os op de bbq wordt hierdoor gesublimeerd. Je gasten zullen snel je zelfgemaakte béarnaise laten staan voor wat ze waard is.
  • Burrata met fijngesneden pruimtomaten, wat gedroogde tomaten en deze saus. Meng de tomaten met wat saus en lepel wat saus over de burrata. Duimen en vingers.
  • Als basis voor een zomersla. Nooit geen kindjes meer die sla niet lekker vinden.
  • Meng met yoghurt of mayonnaise. Perfecte dipsaus voor augurken bij de apéro of in een komkommersla.

    Eigenlijk kan je de tube mayonnaise uit je koelkast perfect vervangen door een potje van deze niet-chimichurri saus.
    Bescherm je bord middels de bokshandschoenen.

Elk Argentijns gezin heeft zowat zijn eigen chimichurriwaarheid (bij de mama is het altijd beter, dat is een universeel gegeven), een beetje zoals de pannenkoeken en het stoofvlees bij ons.
Knutsel gerust verder aan dit recept, zelf doet het de waarheid ook het volle geweld aan.

Welke wijn drink je hierbij?
Kort en bondig: alles wat je wil. De saus is heel veelzijdig, je raakt eigenlijk overal mee weg.
Ikzelf geef voorkeur aan wijnen met (een combinatie van) groene, kruidige en pittige toetsen, zoals bijvoorbeeld:
– Witte wijn uit Albarinho of Sauvignon Blanc. Deze druiven geven grassige geuren, met wat groene paprika en veel frisse zuren.
– Rood: Cabernet, Mourvédre, Baga, Carmenère zijn smakelijke kanshebbers, denk ik.

Dé basiscombinatie ? Asado, chimichurri, malbec.

Geniet!