Crémant of Champagne?

Een eenvoudige vraag.
Die kan leiden tot verhitte discussies.
En dan hebben we het zelfs nog niet over schuimwijn in de wijde wereld buiten Frankrijk.
Maar laat ons even Crémant en Champagne naast elkaar zetten.

Champagne wordt gemaakt volgens de “Méthode traditionnelle”.
Crémant ook.
Niettemin wordt elke, maar dan ook elke respectabele bubbel meteen naast champagne gezet.
Objectieve vergelijking? Natuurlijk niet.

Champagne beschermt zijn appellatie (en tegelijk zijn prijs) met hand en tand. Dat is niet helemaal onterecht.
Champagne is geen productiemethode. Wel een regio en een appellatie. Flessen zoals “Champagne Dopff” (Riquewihr – Alsace) waren in de eerste helft van de 19e eeuw voor de champagneboeren een doorn in het oog…

De verwoede strijd voor uniciteit vond gehoor. De omschrijving “Méthode champenoise” moest vanaf 1994 plaats ruimen voor de algemenere “Méthode traditionnelle”, zij het echter enkel in Europa. In de US hebben ze daar lak aan en vindt je nog steeds Californian Champagne “méthode champenoise”. Ze hebben zelfs een eigen website.
Niettemin lonen de inspanningen van Champagne. Steeds minder wereldwijnboeren maken ge/misbruik van deze benaming. Ze promoten eerder de troeven van hun eigen product, vaak met grotere meerwaarde.

Franse producenten van schuimwijn voelen sinds lang de strijdvaardige adem van Champagne in hun nek. Ze gingen reeds vroeg naarstig op zoek naar een appellatie die zowel de kwaliteit (en dus prijs) als het product alle recht zou aandoen. Met de appellatie Crémant als gevolg.

Crémant is een appellatie die je enkel in Frankrijk vindt. Andere landen – wereldwijd – hanteren andere benamingen voor hun feestelijkste in de fles hergistte gekooldioxideerde assemblagewijnen.

Je vindt in Frankrijk acht verschillende crémants:

  • Crémant de Loire (1975)
  • Crémant de Bourgogne (1975)
  • Crémant d’Alsace (1976)
  • Crémant de Bordeaux (1990)
  • Crémant de Limoux (1990)
  • Crémant de Die (1993)
  • Crémant du Jura (1995)
  • Crémant de Savoie (2015)

Elk van deze crémants heeft een gedetailleerd “cahier des charges” (lastenboek), zoals het elke appellatie betaamt. Toegelaten druiven, maximale opbrengst, planttechnieken, vinificatievereisten, enz.
Ik zal daar met plezier in latere posts dieper op ingaan.

Het werkelijke verschil?

Cava, Crémant, Franciacorta, Champagne en nog vele andere…, allen worden ze volgens hetzelfde proces vervaardigd.
Het verschil zit in het “terroir“, in de rijping, in de smaak, in de breedte en de diepte (ook die van je portefeuille).
Staat er “méthode traditionnelle” op de fles?
Dan heb je te maken met iemand die wellicht zijn best deed om je de meest feestelijke schuimwijn voor te leggen.
Laat je niet àl te sterk beïnvloeden door mooipraterij. Proef vooral.

Technische verschillen zijn er ook. Terwijl een crémant minimaal 9 maand zijn tweede gisting in de fles moet doorstaan, is dit voor champagne 12 maand. Sommige crémants en champagne rijpen echter véél langer, naargelang de doelstelling van de wijnboer.

Wat kies je dan?
Je hebt champagne dat even schandelig is als de meest doordeweekse cava of meest industriële crémant.
Hou je geest open en geef elk type zijn kans.
Proef.
Oordeel voor jezelf.
Zoek het evenwicht tussen je smaak en je bankrekening.

Jij bepaalt jouw verschil tussen crémant en champagne.

Verder lezen over Crémant of Champagne?
Elke appellatie heeft haar website:
Fédération Nationale des Crémants en Champagne