Categorieën
wijntermen

Terwaarr

Terroir.
De meest essentiële term in het professionele wijncircuit.
De wijnbouwer vermeldt hem met fonkelende ogen, de pedante wijnkenner schreeuwt hem uit als dé ultieme waarheid (“smaakt u het uitzonderlijke terwaaarrr, meneer mevrouw?”)

Terroir verenigt alle kenmerken die een wijn maken tot wat hij is:

Geologie (bodem, hoe moet ik mijn druivelaars aanplanten?)
Geografie (regio en klimaat, hoe snel of traag worden mijn druiven rijp?)
Topografie (ligging, welke druiven rijpen eerst of laatst?)
Ampelografie (druifsoorten, welke druiven zullen het hier optimaal doen?)
en Mens (keuzes bij al het voorgaande en alle keuzes die zullen leiden tot de wijn die jij zo hard apprecieert)

In elke stap van het proces zal de wijnbouwer keuzes maken, rekening houdend met zijn afzetmarkt en met zijn wijngaarden.

Er worden uren volgepraat en encyclopedieën volgeschreven over terroir.
De beste manier om er over te spreken is op bezoek gaan bij de wijnbouwer wiens wijn je zo graag drinkt. Dan besef je dat het soms zo arrogant aangehaalde “terroir van deze topwijn” niets anders is dan de vergaarde kennis en inzicht van de gekromde verweerde handen van de land- en wijnbouwer die je met brede lach over zijn verwezenlijking vertelt.